fbpx

Bijak Ke Keluar Duit i-Sinar KWSP Untuk Beli Emas, Saham, Hartanah Atau Buat Bisnes?

SEJAK semalam, permohonan kategori 1 Sinar Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) sudah dibuka. Ramai yang sudah mengisi dan membuat perancangan dengan wang yang bakal diterima.

Selain digunakan untuk meneruskan kehidupan, melunaskan hutang ada ramai juga yang berhajat menggunakan wang tersebut untuk melabur, beli emas, saham, hartanah dan pelbagai lagi perancangan. Tapi bijak kah Tindakan ini.

Sebelum buat keputusan itu sebaiknya kita baca dulu pandangan penasihat kewangan Afyan Mat Rawi Tentang Tindakan.

Sesuai tak beli emas / saham/ hartanah guna duit i-Sinar KWSP?

“Afyan, ok tak saya keluarkan duit KWSP tu untuk beli emas / saham / bitcoin / hartanah.”

Ini antara soalan yang saya terima akhir-akhir ini? Apabila saya post semalam di FB, ramai juga yang ingin tahu sejauh mana kesesuaiannya. Baik, ini respon saya.

 • Suka saya tegaskan, fungsi asal KWSP adalah untuk persaraan. Dalam masa sama, majoriti rakyat Malaysia tidak mempunyai simpanan yang mencukupi untuk menghadapi situasi getir ekonomi hari ini. Jadi, harapan yang tinggal hanyalah KWSP.
 • Jadi, dalam situasi krisis sekarang, pengeluaran KWSP adalah untuk keperluan bagi yang benar-benar terdesak dan kesempitan untuk terus hidup. Bezakan keperluan dengan kehendak. Gunakan Untuk belanja harian, bukan untuk beli sport rim atau PS5.
 • Beli emas / labur ke unit trust / beli bitcoin / beli hartanah, bukanlah perkara keperluan buat masa sekarang bagi orang yang terdesak. Beli beras dan isi perut ahli keluarga kita di rumah.

“Tapi Afyan, saya memang tak terdesak. Tapi saya nak ambil kesempatan dengan pengeluaran KWSP sekarang untuk pelaburan supaya dapat gandakan wang tersebut.

Rilekssss.. Baca seterusnya.

 • Berdasarkan laporan The Star 30 Mei 2020, CEO KWSP memberitahu bahawa hanya 20% pencarum yang keluarkan wang dana persaraan itu untuk unit trust, mendapat pulangan lebih baik berbanding KWSP. Bermakna selama ini KWSP Akaun 1 yang boleh dikeluarkan untuk pelaburan unit trust, tidak ramai yang Berjaya mendapat pulangan melebihi KWSP. Agak-agak kalua keluar 10k atau lebih, apa nasib mereka?
 • Niat untuk buat pelaburan adalah niat yang bagus. Namun bagi orang yang tidak ada sebarang ilmu pengetahuan untuk melabur, tiba-tiba dapat peluang 10k untuk melabur adalah umpama orang yang tidak pernah menunggang motosikal tiba-tiba dapat peluang untuk naik motosikal untuk menunggang di lebuh raya. Agaknya apa yang akan terjadi?
 • Simpanan lebih mudah daripada pelaburan. Jika pelaburan ibarat menunggang motosikal, simpanan pula ibarat menunggang basikal. Jika basikal pun tak reti nak bawa, boleh ke nak bawa motosikal di lebuh raya? Begitulah ibaratnya, simpanan pun majoriti orang kita gagal laksanakan, apatah lagi nak melabur?
 • Niat asal untuk melabur memang bagus, tapia ada kebarangkalian untuk ruhi dan ada berkebarangkalian tinggi untuk dicairkan dan dikeluarkan bagi kegunaan lain berbanding kekal di KWSP yang “beku” sukar dikeluarkan sehingga umur 55 tahun.

“Kalau begitu, saya nak guna duit 10k tadi untuk berniaga la”.

 • Sama macam pelaburan tadi, kalua orang yang tak pernah berniaga, tiba-tiba baru nak berniaga disebabkan dapat wang KWSP 10k, bakal menerima nasib yang sama. Malah, berdasarkan statistic, 70% bisnes tutup dalam masa setahun dan 90% bisnes tutup dalam masa 3 tahun.
 • Ada banyak pilihan untuk memulakan bisnes tanpa guna dan modal sebanyak itu. Boleh jadi ejen takaful, ejen unit trust, Marketing Representative, ejen Atomy, ejen affiliate yang tidak memerlukan modal besar. Kalua nak tau detail, boleh tanya di ruangan komen untuk saya kongsikan peluang-peluang yang tidak memerlukan modal besar dan tidak mempunyai risiko yang besar.

“Alaaaa.. Tak minat la nak jadi ejen semua ni. Saya plan nak berniaga makanan. Duit 10k tu buat modal beli peralatan memasak dan peralatan gerai, nak buka secara kecil-kecilan tepi jalan. Makanan kan barang keperluan? Insya Allah tak rugi”.

 • Macam saya beritahu, berdasarkan statistik, majoriti besar bisnes ditutup berbanding yang mampu survive. Jadi, tidak kira apa jua bisnes, risiko rugi lebih tinggi berbanding untung. Dalam bisnes dan pelaburan, rugi itu sudah dalam tangan, tapi untung belum tentu.
 • Kalau nak berniaga makanan, masih ada cara untuk mulakan tanpa modal. Contoh, nak berniaga nasi lemak. Tak semestinya kita kena beli bahan memasak nasi lemak, peralatan nasi lemak, peralatan gerai dan segala bagai baru boleh berniaga nasi lemak. Caranya ialah:
  • Mula-mula cari orang yang berniaga nasi lemak. Deal harga kalau buat belian dalam kuantiti yang banyak.
  • Dari situ boleh buat anggaran harga untuk jualan. Nak kena beli dan jual ke? Tidak.
  • Buat hebahan dan iklan dalam kepada rakan-rakan berdekatan, jiran-jiran untuk buat tempahan nasi lemak tadi.

Nampak? Modus operandi sama boleh digunakan untuk bisnes-bisnes makanan lain yang kita minat. Jika makanan yang tahan lama lebih mudah diuruskan.

“Oooooooooooooooooooooooooooooo…..”

 • Jadi, dalam situasi sekarang, pelaburan yang paling bagus adalah pelaburan ilmu. Jika selama ini kita tak mampu nak menyimpan, selalu boros, duit gaji selalu habis tengah bulan, maka inilah masanya untuk kita RESET balik kehidupan dan kewangan kita. Jadikan PKP dan krisis Covid-19 ini sebagai medan muhasabah.
 • Barang diingat, berdasarkan keputusan Majlis Fatwa Kebangsaan, wang KWSP adalah BUKAN harta sepencarian. Maka, apabila keluarkan KWSP untuk kegunaan lain, maka wang tersebut akan menjadi harta sepencarian. Ia akan memberi implikasi dari sudut undang-undang keluarga Islam apabila berlaku penceraian, poligami atau kematian.
 • Beli beli emas / labur ke unit trust / beli Bitcoin / beli hartanah adalah perkara yang bagus. Tapi kalau dapat lakukan semuanya tanpa perlu usik wang persaraan dan mulakan dengan ilmu.

Semoga perkongsian ini bermanfaat.

Sumber: Vanilla Kismis

Gambar: soyacincau.com

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts