fbpx

LHDN kesan 18 kes penyamaran libatkan kerugian lebih RM600,000

KUALA LUMPUR: 11 Feb  — Sebanyak 18 kes sindiket penyamaran sebagai pegawai Lembaga Hasil Dalam Negeri (LHDN) melibatkan kerugian RM636,311 yang dilaporkan bagi tempoh 1 Jan hingga 9 Feb tahun ini.

LHDN dalam kenyataan hari ini memaklumkan maklumat tersebut diperoleh daripada laporan media massa.

“Taktik digunakan scammer adalah menakut-nakutkan mangsa sehingga panik sebelum memaksa mangsa mengambil tindakan terburu-buru dengan menyerahkan butiran peribadi dan perbankan malah ada yang secara sukarela membuat bayaran wang tunai kepada ahli sindiket,” demikian menurut kenyataan itu.

Bagi mengelak perkara sama berulang, LHDN mengingatkan orang ramai untuk menyemak panggilan, e-mel atau surat meragukan daripada LHDN dengan menghubungi Hasil Care Line di 03-89111000/ 603-89111100 (luar negara), talian pegawai menerusi portal rasmi www.hasil.gov.my atau hadir ke cawangan LHDN berhampiran.

Selain itu, orang ramai boleh membuat semakan modus operandi sindiket penipuan menerusi portal rasmi LHDN di http://www.hasil.gov.my/bt_goindex.php bt_kump=10&bt_skum=1&bt_posi=1&bt_unit=2&bt_sequ=1.

Mengenai usaha menyedarkan masyarakat, LHDN memanfaatkan media massa dan media sosial selain e-mel rasmi [email protected] untuk menghantar infografik peringatan berkaitan aktiviti scammer.

“Sehingga kini, 2,927,400 e-mel dikirim kepada alamat e-mel yang terdapat dalam pangkalan data LHDN dan 814,865 e-mel masih di peringkat proses pengiriman,” menurut LHDN.

Sumber: BERNAMA

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts