fbpx

Tim Leissner mengaku ‘banyak berbohong,’ mengelirukan wanita

Tim Leissner, center, departs from federal court in Brooklyn, New York, on Feb. 15.Photographer: Stephanie Keith/Bloomberg

NEW YORK: Bekas pegawai bank Goldman Sachs, Tim Leissner yang juga saksi utama pendakwaan jenayah berkaitan kes penyelewengan dana syarikat pelaburan strategik negara 1Malaysia Development Berhad (1MDB), dalam sesi pemeriksaan balas semalam, mengaku banyak berbohong dalam hidupnya.

Leissner memberi keterangan dalam perbicaraan Roger Ng, 49, yang mengaku tidak bersalah atas tuduhan bersubahat melakukan penggubahan wang haram dan melanggar undang-undang antirasuah.

Leissner, 52, adalah bos kepada Ng di Goldman, mengaku bersalah atas tuduhan sama pada 2018 dan bersetuju bekerjasama dengan kerajaan.

Salah satu bahagian terpenting dalam pembelaan Ng apabila dia cuba menunjukkan Leissner adalah artikek sebenar skim itu dan berbohong mengenai pembabitan Ng bagi mengelak hukuman penjara.

Tuduhan itu ada kaitan dengan salah satu skandal kewangan terbesar dalam sejarah.

Pendakwa raya berkata, sejak 2009 hingga 2014, Goldman mengumpul sebanyak AS$6.5 bilion (RM27.247 bilion) untuk 1MDB melalui penjualan bon selain memperoleh bayaran AS$600 juta (RMRM2.51 bilion).

Tetapi sebanyak AS$4.5 bilion (RMRM18.86 bilion) dilencongkan kepada pegawai, jurubank dan rakan sekutu mereka melalui rasuah serta sogokan.

Semalam, peguam Ng, Marc Agnifilo, menggasak Leissner mengenai hubungan romantiknya dengan lima wanita berlainan.

Bekas pegawai bank itu mengakui dia sudah dua kali berkahwin secara rahsia dengan dua wanita pada masa sama dan sekurang-kurangnya pernah sekali memalsukan sijil perceraian bagi mengelirukan wanita yang mahu dikahwini.

“Saya telah banyak berbohong tuan dan saya menyesali pilihan itu,” kata Leissner.

Leissner memberi keterangan dia dan Ng memainkan peranan penting dalam skim terbabit.

Dia juga secara peribadi memindahkan wang sogokan berjumlah AS$35 juta (RM146.71 juta) kepada Ng, pegawai bank terkemuka Goldman untuk Malaysia.

Leissner bertanggungjawab menyelia firma itu di Asia Tenggara.

Kata Leissner, Ng meninggalkan firma Goldman pada 2014.

Leissner memberi keterangan semalam berkata, selepas Biro Penyiasatan Persekutuan (FBI) mengemukakan sepina kepadanya pada Februari 2016, Ng dan isterinya, Hwee Bin Lim, mencadangkan dia berunding dengan pakar feng shui yang mereka percayai untuk bertanya sama ada mereka ‘akan menghadapi masalah’.

Pada akhir pertemuan itu, Leissner berkata beliau, Ng dan Lim mencipta ‘cerita muka depan’ yang membabitkan Lim dan isteri Leissner ketika itu, Judy Chan, untuk mewajarkan dana AS$35 juta (RM146.72 juta).

Pengakuan itu boleh menjadi masalah bagi Ng, yang mempertikaikan bahawa wang yang dinyatakan pendakwa sebagai keuntungan haram sebenarnya diperoleh daripada usaha perniagaan yang sah antara dua isteri lelaki itu.

Peguam Ng dijangka memanggil Lim untuk memberi keterangan dalam pembelaan suaminya.

Goldman pada 2020 membayar denda hampir AS$3 bilion (RM12.57 bilion) dan mengatur supaya unit Malaysianya mengaku bersalah di mahkamah AS. – REUTERS

Sumber: Berita Harian

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts