fbpx

COVID-19: Jepun mula longgar sempadan bulan depan

A passenger arriving from overseas is welcomed by a quarantine agent at the arrivals hall of Haneda Airport in Tokyo, after Japan eased border rules to allow students and business travelers amid the pandemic. | AFP-JIJI

NEW YORK: Perdana Menteri Jepun Fumio Kishida akan melonggarkan keperluan kawalan sempadan COVID-19 bulan depan.

Ia dilihat sebagai satu langkah penting dalam memupuk pemulihan dalam sektor pelancongan Jepun.

Ia juga dilihat untuk mengambil kesempatan daripada kejatuhan yen ke paras terendah dalam 24 tahun.

Jepun telah mengekalkan beberapa langkah sempadan paling ketat dalam kalangan ekonomi utama sejak bermulanya wabak itu sehingga ia memulakan pembukaan semula secara beransur-ansur pada bulan Jun.

Bermula 11 Oktober, Jepun akan memulihkan pelancongan individu dan perjalanan pengecualian visa kepada individu dari negara tertentu selagi mereka diberi vaksin.

Pada masa yang sama, ia juga akan menghapuskan had harian bagi ketibaan ke negara itu, yang kini ditetapkan pada 50,000.

Jepun juga mungkin menyemak semula peraturan hotel, membenarkan mereka menolak tetamu yang tidak mematuhi kawalan jangkitan, seperti memakai pelitup muka.

Jepun secara rasmi membenarkan pelancong masuk pada bulan Jun buat kali pertama dalam tempoh dua tahun, tetapi hanya kira-kira 8,000 tiba hingga Julai, berbanding lebih 80,000 pengunjung sehari sebelum wabak itu.

Sumber: Astro AWANI

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published.

Read more

Related Posts