fbpx

Kes denggi meningkat 2.6 peratus, satu kematian direkodkan

Kuala Lumpur: Jumlah kes demam denggi yang dilaporkan pada minggu epidemiologi (ME) ke-15 tahun ini iaitu dari 9 hingga 15 April meningkat sebanyak 60 kes atau 2.6 peratus kepada 2,399 kes berbanding 2,339 kes minggu sebelumnya.

Timbalan Ketua Pengarah Kesihatan (Kesihatan Awam) Datuk Dr Norhayati Rusli dalam kenyataan hari ini berkata satu kematian akibat komplikasi demam denggi dilaporkan dalam tempoh itu.

Beliau berkata kumulatif kes demam denggi yang dilaporkan sehingga kini adalah sebanyak 33,325 kes berbanding 10,954 kes bagi tempoh sama pada 2022 iaitu peningkatan sebanyak 204.2 peratus.

“Sebanyak 21 kematian akibat komplikasi demam denggi dilaporkan sehingga kini berbanding lima kematian bagi tempoh yang sama pada 2022 iaitu peningkatan sebanyak 16 kematian,” katanya.

Selain itu, lokaliti hotspot kes demam denggi meningkat kepada 109 berbanding 93 minggu sebelumnya, dengan 59 daripadanya berada di Selangor, Pulau Pinang (25), Sabah (10), Kuala Lumpur dan Putrajaya (enam), Kedah (empat), Perak (tiga), serta masing-masing satu di Sarawak dan Labuan.

Sementara itu, menurut Dr Norhayati survelan Chikungunya pula merekodkan sebanyak tiga kes pada ME ke-15 dengan kesemuanya di Selangor, manakala jumlah kumulatif kes Chikungunya adalah 117 kes.

Beliau berkata sebanyak 795 sampel darah serta empat sampel urin dijalankan saringan Zika dan kesemuanya adalah negatif.

Dr Norhayati mengingatkan orang ramai agar memastikan kawasan rumah bebas dari bekas yang boleh menakung air dan menjadi tempat nyamuk Aedes membiak semasa cuti panjang sempena Aidilfitri.

“Lakukan aktiviti cari dan musnah tempat pembiakan nyamuk Aedes di dalam dan luar rumah. Bersihkan, berus dan simpan bekas-bekas yang masih digunakan, lupuskan barangan lusuh seperti baldi, bekas plastik, tong cat, bekas makanan haiwan dan sebagainya yang terdapat di sekeliling rumah termasuk kawasan lorong belakang rumah,” katanya.

Beliau turut menasihati orang ramai untuk menggunakan bahan repelan bagi mencegah gigitan nyamuk Aedes terutamanya apabila berada di luar rumah dan segera mendapatkan rawatan di fasiliti kesihatan terdekat sekiranya mengalami gejala denggi seperti demam tinggi secara tiba-tiba, sakit otot atau sendi, sakit kepala, serta sakit pada belakang mata.

Sumber: Harian Metro

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts