fbpx

MAHB lakukan transformasi untuk tingkatkan trafik udara

Photo: The Edge Markets

KUALA LUMPUR: Malaysia Airports Holdings Bhd (MAHB) telah memulakan proses transformasi yang melibatkan penyampaian perkhidmatan dan infrastruktur untuk rangkaian lapangan terbangnya di seluruh negara.

Pengarah Urusan MAHB, Datuk Iskandar Mahmood berkata langkah itu penting untuk membawa lapangan terbangnya terutamanya Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) kembali ke kedudukan teratas di peringkat global.

“Beberapa penambahbaikan operasi untuk mencapai penyampaian perkhidmatan yang ditambah baik sedang dilaksanakan iaitu penambahbaikan suasana persekitaran, daftar masuk layan diri dan prosedur pengurusan bagasi dan penyelesaian digital,” katanya dalam satu kenyataan hari ini.

MAHB berkata kumpulan itu menyedari kepentingan sumbangan secara langsung daripada infrastruktur dan perkhidmatan lapangan terbang terhadap ekonomi negara terutamanya melalui pelancongan dan perdagangan antarabangsa.

Pengendali lapangan terbang itu akan melancarkan inisiatif tersebut secara berperingkat untuk memenuhi keperluan pengembara, katanya.

Selain itu, MAHB telah mengumumkan momentum pemulihan yang menggalakkan dalam pergerakan penumpangnya di rangkaian lapangan terbangnya terutamanya KLIA sebagai pintu masuk utama.

“Bagi suku pertama 2023, pergerakan penumpang domestik telah mencapai 81.2 peratus daripada paras 2019 manakala pergerakan penumpang antarabangsa berada pada 78.4 peratus pada 2019.

“MAHB menjangkakan momentum positif akan berterusan pada 2023 dan 2024,” katanya.

Pengendali lapangan terbang itu juga telah mengumumkan program penggantian aset kritikal yang sudah berusia, ia harus dilakukan bagi meningkatkan trafik penumpang, antara aset itu ialah Aerotrain KLIA dan sistem pengendalian bagasi, dijangka siap dalam tempoh dua tahun.

Dalam meningkatkan industri pelancongan negara, MAHB berkata China telah terbukti menjadi pasaran yang kukuh untuk inisiatif pelancongan Malaysia untuk beberapa tahun sebelum pandemik COVID-19.

“Kami memberi tumpuan kepada pasaran ini untuk memanfaatkan potensi dan mengembangkannya lagi. Bagaimanapun, kita perlu ada strategi dan bijak untuk pasaran China kerana setiap negara di rantau ini turut menumpukan pasaran tersebut,” katanya.

Iskandar berkata kumpulan itu telah mengambil langkah untuk mengenal pasti inisiatif berpotensi dengan teliti seperti aplikasi super digital dengan pangkalan pelanggan melebihi satu bilion pengguna untuk memaksimumkan impak.

“MAHB teruja dengan inisiatif transformasi ini dan komited untuk menjadikan lapangan terbang relevan dan ia memainkan peranan penting dalam menyumbang pertumbuhan Malaysia,” katanya.

Sumber: Astro Awani

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts

Kwiknews