fbpx

Rompak warga emas: Dua lelaki mengaku tidak bersalah

IPOH: Dua lelaki didakwa di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan melakukan rompakan bersenjata terhadap warga emas, bulan lepas.

Tertuduh, M Hari Chandran, 41 tahun, dan Lawrence Anthony Das, 39 tahun, bagaimanapun mengaku tidak bersalah dan minta dibicarakan selepas pertuduhan terhadap mereka dibacakan dalam bahasa Tamil di hadapan Hakim Ainul Shahrin Mohamad.

Mengikut pertuduhan, kedua-dua mereka didakwa melakukan rompakan berkumpulan dengan bersenjatakan pisau terhadap seorang warga emas, di sebuah rumah di Taman Ria, Ipoh, kira-kira jam 3 pagi, 24 Mei lalu.

Mereka didakwa mengikut Seksyen 395 Kanun Keseksaan yang dibaca bersama Seksyen 397 kanun sama yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan boleh juga dikenakan denda.

Timbalan Pendakwa Raya Mohamad Nazreen Zabarudin tidak menawarkan jaminan kerana kedua-dua tertuduh melakukan rompakan bersenjata terhadap mangsa sama dan tempat sama, sebanyak tiga kali dalam sebulan.

Mahkamah kemudiannya membenarkan kedua-dua tertuduh diikat jamin RM15,000 setiap seorang dengan seorang penjamin di samping syarat tambahan tidak boleh mengganggu saksi dan melaporkan diri di balai polis berhampiran, dua kali sebulan.

Mahkamah menetapkan 7 Julai hadapan sebagai sebutan semula kes.

Sementara itu, di Mahkamah Sesyen berasingan, seorang lelaki mengaku tidak bersalah menyimpan satu unit telefon bimbit milik individu lain yang dipercayai hasil rompakan berkumpulan.

Tertuduh, Shashipal Singh Mahmuhan Singh, 33 tahun, membuat pengakuan itu selepas tuduhan terhadapnya dibacakan di hadapan Hakim Azizah Ahmad.

Dia didakwa melakukan kesalahan itu di sebuah rumah pangsa di Bercham kira-kira jam 3.45 petang, 4 Jun lalu.

Dia didakwa di bawah Seksyen 412 Kanun Keseksaan yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan boleh juga didenda.

Mahkamah membenarkan tertuduh dijamin RM4,000 dengan seorang penjamin dan perlu melaporkan diri di balai polis berhampiran, sebulan sekali.

Mahkamah turut menetapkan 7 Julai hadapan sebagai tarikh sebutan semula kes.

Sebelum ini, media melaporkan polis menahan tiga lelaki dipercayai terbabit kes pecah rumah dan samun membabitkan pasangan warga emas di Taman Ria, Bercham, Ipoh.

Sumber: Astro Awani

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts

Kwiknews