fbpx

Lima kes baharu positif cacar monyet dikesan

PUTRAJAYA: Terdapat lima kes baharu jangkitan positif cacar monyet (mpox) dikesan di negara ini bagi tempoh 31 Okt hingga semalam, kesemuanya membabitkan lelaki tempatan, yang menjadikan jumlah kumulatif sehingga kini sebanyak sembilan kes.

Ketua Pengarah Kesihatan Datuk Dr Muhammad Radzi Abu Hassan dalam kenyataan hari ini berkata kesemua kes baharu yang dilaporkan itu tiada hubung kait dengan kes-kes yang dilaporkan sebelum ini.

Kes kelima disahkan pada 10 Nov melibatkan lelaki berumur 40 tahun yang terlibat dalam aktiviti berisiko dan menunjukkan gejala demam dan lepuh pada 29 Okt.

Kes keenam pula membabitkan lelaki berumur 32 tahun yang menunjukkan gejala demam dan lepuh pada 7 Nov dan disahkan pada 12 Nov, manakala kes ketujuh merupakan kontak rapat kepada kes keenam, melibatkan lelaki berusia 35 tahun yang turut menunjukkan gejala lepuh pada 11 Nov dan disahkan pada 12 Nov.

Kes kelapan melibatkan lelaki berumur 26 tahun yang mempunyai sejarah penglibatan dalam aktiviti berisiko dan mengalami gejala demam, sakit kepala, sakit otot (myalgia), bengkak kelenjar (lymphadenopathy) dan ruam makulopapular sejak 6 Nov dan disahkan pada 15 Nov.

Bagi kes kesembilan pula membabitkan lelaki berumur 47 tahun yang terlibat dalam aktiviti berisiko menunjukkan gejala demam dan ruam pada 8 Nov dan disahkan pada 17 Nov.

“Kesemua kes sedang menjalani isolasi di hospital dan berada dalam keadaan kesihatan yang stabil.

“…manakala kesemua kontak bagi kes yang disahkan telah dikenal pasti dan status kesihatan mereka juga sedang dipantau,” katanya sambil menambah kesemua kes menafikan mempunyai sejarah lawatan ke luar negara dalam tempoh 21 hari sebelum gejala timbul.

Dr Muhammad Radzi berkata jangkitan berlaku menerusi sentuhan rapat dengan individu yang mempunyai gejala dan tanda jangkitan mpox.

Menurut beliau gejala mpox adalah demam berserta ruam makulopapular atau ruam lepuh pada muka, tapak tangan, tapak kaki, kemaluan, konjunktiva dan juga kornea.

“Tempoh inkubasi mpox iaitu daripada tarikh individu terdedah kepada jangkitan sehingga mendapat gejala adalah antara lima ke 21 hari.

“Individu positif jangkitan mpox boleh menjangkiti orang lain satu hari sebelum gejala muncul dan sehingga semua lepuh telah kering serta tanggal sepenuhnya, dan sekiranya disyaki atau disahkan mpox perlu menjalani perintah pengasingan sehingga disahkan tidak berisiko untuk menjangkiti orang lain,” katanya.

Menurut Dr Muhammad Radzi lazimnya kes mpox akan sembuh sendiri tanpa sebarang rawatan khusus.

Beliau turut meminta para pengamal perubatan supaya peka terhadap individu dengan gejala ruam dan lepuh yang datang mendapatkan rawatan, terutamanya dalam kalangan kumpulan berisiko tinggi.

“Sejarah risiko kontak rapat dengan individu bergejala jangkitan mpox perlu didapatkan. Kes disyaki mpox hendaklah dinotifikasi ke Pejabat Kesihatan Daerah berhampiran melalui Sistem e-Notifikasi agar siasatan lanjut serta langkah kawalan dapat dijalankan,” katanya.

Untuk maklumat lanjut berkenaan pengurusan kes mpox, pengamal perubatan boleh merujuk kepada Guidelines Mpox Management In Malaysia diterbitkan Kementerian Kesihatan (KKM) pada 18 Januari 2023.

Sumber: Astro Awani

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts

Kwiknews