fbpx

Dadah: ‘Jerung’ besar jadi sasaran polis – Timbalan Ketua Polis Negara

KUALA LUMPUR: Lebih ramai ‘jerung’ bakal dicekup polis dalam usaha menumpaskan kegiatan pengedaran dadah di negara ini, kata Timbalan Ketua Polis Negara, Datuk Seri Ayob Khan Mydin Pitchay.

Sehubungan itu, beliau memberitahu, polis akan mengambil tindakan mengikut Akta Kesalahan Keselamatan (Langkah-Langkah Khas) 2012 (Sosma) serta Seksyen 130V Kanun Keseksaan (Kesalahan Jenayah Terancang).

“Sasaran kita selepas ini adalah untuk menangkap, mengambil tindakan terhadap ketua mereka dan juga orang kanan.

“Mereka inilah yang memainkan peranan penting kerana kita perlu memastikan isu pengedaran dan penyeludupan dadah dapat diatasi sepenuhnya.

“Jika tidak, mungkin kita perlukan masa yang lama untuk selesaikan isu dadah, itulah fokus kita pada sindiket dadah sekarang,” katanya.

Beliau berkata demikian pada sidang media selepas Majlis Pemakaian Lencana Pangkat dan Serah Terima Tugas Pengarah Jabatan Pencegahan Jenayah dan Keselamatan Komuniti dan Pengerusi Persatuan Kebajikan Isteri-Isteri Polis (PERKEP) di Pusat Latihan Polis (Pulapol) Kuala Lumpur, di sini, pada Jumaat.

Dalam satu operasi baru-baru ini, Jabatan Siasatan Jenayah Narkotik (JSJN) Bukit Aman dengan kerjasama Eastern Sabah Security Command (ESSCOM) menumpaskan sindiket pengedaran dadah jenis syabu terbesar di Sabah, yang disyaki mula beroperasi sejak 2015.

Dalam serbuan dilakukan kira-kira pukul 2.45 pagi di sekitar Kota Kinabalu, Tawau dan Semporna itu, polis berjaya menahan 10 lelaki, termasuk dalang utama sindiket yang juga penaung sebuah NGO berusia 40 tahun.

Malah, sindiket berkenaan juga dikesan melakukan pengubahan wang haram melalui pelbagai perniagaan mewah yang dijalankan ahli sindiketnya termasuk syarikat minyak dan gas serta rangkaian restoran.

Katanya, siasatan awal mendapati, sindiket ini memperoleh bekalan dadah dari negara jiran dan mereka menyeludup masuk bahan terlarang itu ke Sabah untuk pasaran sekitar negeri terbabit, selain turut diseludup ke Indonesia dan Filipina.

Sumber: Astro Awani

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts