fbpx

Roboh Stadium Shah Alam tanpa guna bom, peledak

Shah Alam: Proses perobohan Stadium Shah Alam bagi pembangunan Kompleks Sukan Shah Alam (KSSA) yang baharu tidak akan menggunakan peledak mahupun bom.

Menteri Besar Datuk Seri Amirudin Shari berkata, proses itu sebaliknya akan dilaksana secara manual, namun selepas urusan pengalihan sub-stesen Tenaga Nasional Berhad (TNB).

“Saya akan pastikan segera tetapi kita tidak boleh menggunakan peledak atau bom sebab ia akan memberikan kesan kepada kejiranan di kawasan itu.

“Kita akan menggunakan mesin yang akan mengambil masa panjang. Kerja akan bermula selepas kita berjaya mengalihkan sub-stesen TNB kerana ia penting (bekal tenaga elektrik) untuk Seksyen 13,” katanya.

Beliau berkata demikian kepada media selepas menyempurnakan Majlis Amanat Tahun Baharu Menteri Besar Selangor di Auditorium Dewan Jubli Perak, SUK di sini, hari ini.

Amirudin berkata, pihaknya giat menyelesaikan isu berkenaan dengan TNB dengan kerja mengubah sumber aliran elektrik sedang berjalan.

“Kalau tidak, seluruh Seksyen 13 akan bergelap sebab kita hendak merobohkan Stadium Shah Alam, tambahan pula kelulusan sudah diberikan Majlis Bandaraya Shah Alam (MBSA).

“Kalau buat (sub-stesen) baharu, akan ambil masa lagi setahun, baru boleh robohkan stadium. Jadi kita alihkan dulu,” katanya.

Kerajaan negeri menghantar pelan Kebenaran Merancang (KM) bagi projek KSSA pada 15 Nov tahun lalu membabitkan kawasan seluas 76.08 hektar, yang dijangka siap menjelang 2026.

Sumber: Harian Metro

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts