fbpx

Polis wanita didakwa lagi, terima rasuah RM3,000

SHAH ALAM: Selepas dituduh di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur bagi pertuduhan setuju menerima rasuah, seorang sarjan polis wanita didakwa lagi di Mahkamah Sesyen di sini hari ini atas tuduhan menerima suapan RM3,000 daripada seorang lelaki sebagai dorongan tidak mengambil tindakan terhadap anaknya bagi kesalahan cabul, dua tahun lepas.

Nur Mastisha Maidinsha, 39, mengaku tidak bersalah telah secara rasuah memperoleh bagi dirinya satu suapan iaitu wang tunai berjumlah RM3,000 daripada seorang lelaki sebagai dorongan untuk tidak mengambil tindakan ke atas anak lelaki tersebut bagi kesalahan cabul.

Wanita itu yang bertugas sebagai penolong pegawai penyiasat di Bahagian Siasatan Seksual Wanita dan Kanak-Kanak, Jabatan Siasatan Jenayah, Ibu Pejabat Polis Kontinjen Kuala Lumpur, didakwa melakukan perbuatan tersebut di sebuah stesen minyak di Batu 9, Cheras dekat sini pada 8.05 malam, 12 Okt 2022.

Tertuduh didakwa mengikut Seksyen 17(a) Akta Suruhanjaya Pencegahan Rasuah Malaysia (SPRM) 2009 dan boleh dihukum di bawah Seksyen 24 akta sama yang memperuntukkan hukuman penjara sehingga 20 tahun dan denda tidak kurang lima kali ganda nilai suapan atau RM10,000, mengikut mana-mana lebih tinggi, jika sabit kesalahan.

Terdahulu, Timbalan Pendakwa Raya Nurul Atiqah Mohamad Alias memohon mahkamah mengguna pakai jaminan RM2,000 dengan seorang penjamin bagi kes rasuah yang dihadapi Nur Mastisha di Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur.

“Mahkamah Sesyen Kuala Lumpur semalam menetapkan syarat tambahan tertuduh perlu melaporkan diri di ibu pejabat SPRM Putrajaya pada setiap minggu pertama setiap bulan. Sehubungan itu, kami memohon kes ini dipindahkan ke Mahkamah Sesyen Jenayah Kuala Lumpur untuk dibicarakan bersama kes dihadapinya semalam (setuju terima rasuah),” katanya.

Tertuduh yang tidak diwakili peguam tidak membantah permohonan berkenaan.

Hakim Awang Kerisnada Awang Mahmud membenarkan permohonan mengenai jaminan dan syarat tambahan serta memindahkan kes itu ke Mahkamah Sesyen Jenayah Kuala Lumpur selain menetapkan tarikh sebutan di mahkamah tersebut pada 17 Mac depan.

Semalam di Kuala Lumpur, polis wanita terbabit mengaku tidak bersalah bersetuju bagi menerima suapan RM3,000 daripada seorang lelaki sama sebagai dorongan tidak mengambil tindakan terhadap anak lelaki itu.

Sumber: Astro Awani

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts