fbpx

Solat sunat Tarawih dibenar di masjid, surau Ramadan ini

Foto: BERNAMA

KUALA LUMPUR: Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Agama), Datuk Idris Ahmad memberi jaminan solat sunat Tarawih dibenar dilaksanakan di masjid dan surau di seluruh negara pada Ramadan ini.

Beliau berkata, pelaksanaan solat Tarawih berkenaan akan dilaksanakan berpandukan prosedur operasi standard (SOP) lebih longgar yang akan diumumkan kelak.

Katanya, setakat ini SOP itu masih belum diputuskan, namun operasi masjid akan berjalan seperti biasa meskipun ketika ini situasi COVID-19 dalam negara masih mencatatkan angka melepasi 20,000.

“SOP nanti akan dilonggarkan, bergantung kepada keadaan semasa. Kita akan ikut nasihat daripada Kementerian Kesihatan (KKM) dan buat panduan Tarawih dari situ,” katanya selepas merasmikan Majlis Pelancaran Sumbangan Tablet kepada Pelajar dan Bantuan WiFi Majlis Agama Islam Wilayah Persekutuan (MAIWP) di Surau Jumaat At-Taqwa, Projek Perumahan Rakyat (PPR) Kampung Baru Air Panas, di sini, hari ini.

Idris berkata, SOP dikeluarkan KKM itu akan dibincangkan bersama pihak berkuasa agama Islam negeri untuk tindakan selanjutnya mengikut negeri masing-masing.

“Insya-Allah imarah masjid tahun ini akan berjalan. Kita doa kepada Allah SWT supaya penularan COVID-19 tidak serius. Jika semakin teruk, kita akan ikut nasihat KKM dan bila sudah ada SOP baharu, kita akan jaga elok-elok,” katanya. – BERNAMA

Sumber: Berita Harian

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts