fbpx

Ismail Sabri dapat perintah ad-interim terhadap portal Agenda Daily

KUALA LUMPUR: Mahkamah Tinggi hari ini membenarkan permohonan Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, untuk mendapatkan perintah injunksi ad-interim (sementara) terhadap pemilik syarikat Agenda Daily supaya portal itu memadamkan artikel didakwa memfitnahnya.

Ismail Sabri membuat permohonan itu berikutan perintah injunksi sebelah pihak yang diperolehnya pada 18 Februari lalu terhadap pemilik Agenda Daily Media Enterprise, Muhammad Izwan Mohd Zubit, berakhir pada 11 Mac ini.

Perintah injunksi itu adalah membabitkan kes saman fitnah yang difailkan Ismail Sabri atas kapasiti peribadi terhadap Muhamad Izwan yang dinamakan sebagai defendan.

Peguam Joshua Tan yang mewakili Ismail Sabri, berkata injunksi ad-interim itu berkuat kuasa sehingga Mahkamah Tinggi mendengar dan memutuskan permohonan injunksi inter-parte (dua belah pihak) yang ditetapkan pada 27 April ini.

Prosiding melalui aplikasi Zoom hari ini, berlangsung di hadapan Pesuruhjaya Kehakiman Mahkamah Tinggi, Evrol Mariette Peters.

Joshua berkata, Muhamad Izwan, baru saja melantik peguam untuk mewakilinya.

“Pada pendengaran hari ini, kami mewakili plaintif dan menyebut bagi pihak defendan yang baru melantik peguam.

“Defendan memohon masa untuk memfailkan afidavit jawapan terhadap permohonan injunksi difailkan plaintif (Ismail Sabri) dan mahkamah membenarkan permohonan itu.

“Sehubungan itu, kami memohon perintah injunksi ad-interim untuk mengekalkan status quo,” katanya.

Ismail Sabri berjaya mendapatkan perintah injunksi sementara itu pada 18 Februari lalu, yang memerintahkan Muhammad Izwan memadamkan artikel didakwa memfitnahnya bertajuk ‘Ismail Sabri bimbang jadi PM paling singkat, ‘rayu’ jangan tarik sokongan’.

Muhammad Izwan juga diperintahkan tidak membuat sebarang kenyataan yang membayangkan Ismail Sabri terdesak untuk kekal sebagai perdana menteri, dan bahawa beliau ‘rayu’ atau akan ‘rayu’ kepada parti politik untuk tidak menarik balik sokongan terhadapnya.

Dalam pernyataan tuntutan melalui saman fitnah difailkan pada 17 Februari lalu, Ismail Sabri berkata, pada 30 Januari lalu, defendan menerbitkan artikel itu di dalam laman webnya.

Menurut Ahli Parlimen Bera itu, artikel itu jika dibaca secara keseluruhannya, mengandungi pelbagai kenyataan berniat jahat, fitnah dan tidak benar berkenaan dirinya.

Ismail Sabri menegaskan, bahawa artikel itu diterbitkan semula di dalam satu laman web yang dikenali sebagai “The MalaysiaLife” iaitu portal berita atas talian lain yang boleh diakses orang ramai.

Beliau berkata, dalam makna biasa atau atau secara lazim dan secara tersirat, artikel itu antaranya bermakna dirinya bimbang bahawa tempoh sebagai Perdana Menteri adalah tempoh yang paling singkat di dalam sejarah Malaysia

Selain itu, katanya ia bermakna beliau terdesak untuk terus menjadi Perdana Menteri dengan apa cara sekalipun dan sanggup merayu kepada parti politik tertentu untuk tidak menarik sokongannya terhadapnya untuk terus menjadi Perdana Menteri Malaysia.

Selanjutnya, plaintif berkata, ia juga bermaksud beliau tidak jujur, licik dan mementingkan sendiri dan terdesak untuk terus menjadi Perdana Menteri Malaysia dengan apa cara sekalipun.

Katanya, ia turut bermaksud beliau tidak setia kepada UMNO dan hanya berminat untuk terus menjadi Perdana Menteri Malaysia tanpa mengira kepentingan parti serta lebih bimbang mengenai kedudukannya dan bukan kepentingan Malaysia serta kebajikan rakyat.

“Akibat daripada artikel itu, saya mengalami kerosakan teruk dan kewibawaan serta reputasi sebagai seorang ahli UMNO dan sebagai Perdana Menteri Malaysia dan ia menyinggung perasaan saya.

“Penerbitan artikel itu juga menyebabkan tekanan dan emosi saya terganggu. Kenyataan fitnah yang terkandung di dalamnya juga boleh membawa kesan buruk kepada kerjaya politik saya.

“Walaupun membuat tuntutan terhadap melalui peguam pada 3 Februari lalu, defendan enggan untuk memadamkan artikel itu dan mengeluarkan permintaan maaf kepada saya setakat hari ini.

“Ini menunjukkan bahawa penerbitan artikel ini dibuat dengan niat jahat untuk merosakkan reputasi dan imej saya sebagai seorang ahli UMNO dan Perdana Menteri Malaysia,” katanya.

Selain memohon injunksi, Ismail Sabri turut menuntut ganti rugi am, ganti rugi tambahan, ganti rugi teladan dan relif lain yang difikirkan wajar oleh mahkamah.

Sumber: Berita Harian

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts