fbpx

Piala Asia cabaran sebenar Pan-gon

Foto: Football Association of Malaysia FB

BERAKHIRNYA Piala AFF 2022 baru-baru ini bermakna tumpuan skuad bola sepak negara kini terarah kepada persiapan untuk menghadapi saingan Piala Asia 2023 yang akan diadakan tahun depan.

Kejohanan tertinggi Asia itu dinilai sebagai gambaran sejauh mana skuad Harimau Malaya mampu mengatur langkah dengan idea dan taktikal jurulatih, Kim Pan-gon.

Harapan menggunung diletakkan peminat bola sepak negara selepas sentuhan pengendali Korea Selatan itu sejak mengemudi pasukan kebangsaan dilihat cukup positif dengan 11 kemenangan dalam 15 perlawanan yang dihadapi termasuk dalam aksi persahabatan.

Tidak keterlaluan jika dikatakan Pan-gon telah membawa satu perubahan ketara dalam corak persembahan pasukan bola sepak negara.

Paling mencuri tumpuan, sudah tentu apabila beliau berjaya membantu Harimau Malaya menamatkan kemarau 43 tahun untuk layak ke pentas Piala Asia secara merit pada Jun tahun lalu.

Malah, beliau melakukan sesuatu yang disifatkan mustahil apabila membawa obor perjuangan tanpa khidmat pemain utama dalam saingan Piala AFF lalu.

Kebijaksanaan Pan-gon menyusun taktikal menyaksikan skuad negara berjaya mara sehingga ke perlawanan separuh akhir Piala AFF walaupun pada peringkat awal tidak diberikan sebarang harapan.

Ia diakui jurulatih berpengalaman, Azraai Khor Abdullah yang menyifatkan Pan-gon umpama tukang masak yang berjaya membentuk pasukan mantap walaupun tanpa ramuan cukup.

Sumber: Sinar Harian

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts