fbpx

BNM tidak ‘kejam’ naikkan OPR – Gabenor

KUALA LUMPUR: Bank Negara Malaysia (BNM) tidak bertindak ‘kejam’ apabila menaikkan Kadar Dasar Semalaman (OPR) ke paras 3.00 peratus baru-baru ini.

Sebaliknya, keputusan itu dibuat bagi mengawal inflasi daripada terus melonjak tinggi dan menjadi tidak terkawal, tegas Gabenor Bank Negara Malaysia, Tan Sri Nor Shamsiah Mohd Yunus.

“Mana lagi kejam kalau inflasi kita di luar kawalan? Kalau kadar inflasi kita naik mendadak, kuasa beli semua orang akan terkesan tanpa mengira anda mempunyai pinjaman atau tidak.

“Jadi, kita naikkan OPR kerana kita mahu memastikan ekonomi berkembang secara mampan dan bukan saja untuk hari ini, tapi untuk bulan dan tahun yang mendatang,” katanya pada sidang media mengumumkan prestasi ekonomi negara bagi suku pertama 2023 hari ini.

Beliau berkata demikian bagi mengulas mengenai tanggapan bahawa BNM bertindak kejam dengan menaikkan OPR ke paras 3.00 peratus baru-baru ini.

Pada 3 Mei lalu, Jawatankuasa Dasar Monetari (MPC) BNM mengumumkan OPR meningkat 25 mata kepada 3.00 peratus.

Kenaikan OPR itu adalah pertama bagi tahun ini selepas penanda aras bagi kadar pinjaman dan deposit di Malaysia itu telah dikekalkan pada Januari dan Mac lalu pada paras 2.75 peratus.

Sumber: Berita Harian

Share:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Read more

Related Posts

Kwiknews